Samhällsvetare med stort aktie- och fondintresse. På grund av ringa ekonomiska kunskaper handlar mycket om omvärldsanalys, och att följa trender och köpråd med ett kritiskt öga. Fokus är framförallt värdeökning och/eller utdelning, där utdelningstillväxt oftast har företräde framför direktavkastning. Mål är hög avkastning till medelrisk. Genom den här bloggen hoppas jag utvecklas som investerare.

Bloggen är helt oberoende. Ingen reklam. Inga samarbeten.

tisdag 2 februari 2016

Axfood

Efter lite funderingar har jag nu sålt av ICA Gruppen och istället köpt in Axfood. Det främsta målet är osäkerheten kring ICA Gruppens utdelning, även om det ännu inte är klart hur den blir. Sedan gillar jag helt enkelt och har alltid gillat Willys bättre. Vilket naturligtvis är ett ytterst dåligt investeringsskäl, men så är det :-). ICA:s kurs har också gått på tomgång senaste året.

I övrigt behövs nog ingen större presentation av Axfood. Axfood driver Willys och Hemköp, med en marknadsandel på cirka 20 %. Man har bland annat bonusprogrammet Willys+. Precis som ICA är de alldeles för högt värderade (P/E 25), och man frågar sig hur tillväxten kan ske.* Utdelningen tickar sakta på, men utdelningsandelen är hög. Axel Johnson är storägare och det ser stabilt ut där, direktavkastningen ligger på cirka 2,7 % idag. Hållbarhetsmässigt ser det medvetet ut och bolaget har kollektivavtal.

* 40procent 20 år har skrivit ett fantastiskt inlägg om hur Axfood lyckas öka omsättningen. Även Gustavs aktieblogg har kikat på bolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vänligen håll god ton.